HISTORIA MIJËRA VJEÇARE E ERËZAVE

0

Historia e erëzave është me të vërtetë magjepsëse. Disa prej jush mund ta dini tashmë që njerëzit kanë rrugëtuar mijëra kilometra në kërkim të një lloj erëze. Të tjerë kanë përdorur erëzat për të shëruar sëmundjet dhe shumë syresh kanë nisur edhe luftë në emër të tyre. Arkeologët kanë zbuluar erëzat në varrezat Egjiptiane që nga viti 3000 para Krishtit. Disa qytetërime i konsideronin erëzat më të çmuara se ari. E dini historinë e Kristofor Kolombit i cili u vu në kërkim të Indisë dhe në vënd të saj zbuloi atë që më vonë u quajt Amerika? Epo e vërteta është që ai ishte në kërkim të erëzës së piperit. Kristofer Kolombi nuk po kërkonte për metale apo gurë të çmuar, por për piper. Megjithatë, në fund të rrugëtimit ai nuk e gjeti atë që po kërkonte. Mesazhi që përcjell ky shembull është se sa e rëndësishme ka qenë për qytetërimet e ndryshme për të zbuluar shije dhe aroma të reja, jo vetëm për të pasuruar përjetimet e tyre në kulinari por edhe për të zgjeruar aftësitë e tyre mjekësore.

Shpërndaje

Rreth Autorit

Leave A Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Bitte die Buchstaben des captcha Bildes im Eingabefeld eintippen

© 2014 faktinews.com ⎢ Powred by: newonline.ch